Corso & Cultuur Festival Valkenswaard
13 t/m 15 september 2024

Corso Valkenswaard wordt meerdaags evenement

24 mei 2014

In 2014 vinden in en om Valkenswaard een aantal belangrijke gebeurtenissen plaats:
-          17 september 2014: 70-jarige herdenking van de bevrijding van Valkenswaard
-          200 jaar Koninkrijk gedurende het gehele jaar
-          200 jarig bestaan Koninklijke Landmacht
-          14 september 2014: het jaarlijkse Bloemencorso, ontstaan vanuit de viering van de bevrijding.  

Ze vormen samen dit jaar de aanleiding om diverse, aan de thema’s gerelateerde evenementen te organiseren.

Voor de nadere uitwerking, de coördinatie en realisatie van deze activiteiten is de Stichting Valkenswaard Viert nu volop in beweging.

Het merendeel van de nog nader te benoemen activiteiten zal zich altijd afspelen rondom die traditionele tweede zondag in september. De gekozen aanpak garandeert een afgewogen samenhang tussen alle relevante aspecten en kan ook model staan voor het ontwerpen en realiseren van dit soort evenementen in de navolgende jaren. Jaarlijks zal er binnen de nieuwe samenwerking gekozen worden voor een nieuw thema dat zal gaan fungeren als creatieve basis.

Doelstelling
De Stichting Valkenswaard Viert haalt het beste van onze Brabantse cultuur naar boven. Ze stimuleert en bevordert lokale activiteiten en bevordert hiermee de samenwerking met het grootste al bestaande evenement in Valkenswaard, het Bloemencorso, en probeert de samenhang in de wijken te bevorderen door niet alleen een praalwagen te bouwen maar ook deel te nemen aan de diverse nieuwe activiteiten. Erik Backus zegt hierover: “Het actief betrekken van inwoners van Valkenswaard bij dit gebeuren, in het bijzonder de jeugd, als ook bezoekers van buurgemeenten en natuurlijk overige belangstellenden aantrekken staat hoog in het vaandel.” “Samen een mooi feest bouwen!”

Aansluitend op de Toekomstvisie Valkenswaard 2030 is hiervoor een concept ontwikkeld waarmee Valkenswaard in de toekomst, rondom al bestaande jaarlijkse activiteiten, bruisend, attractief en levendig gehouden kan worden.

De activiteiten zijn globaal in 4 categorieën te verdelen: Officieel – Muzikaal – Historisch – Cultureel
Hiervoor is een programma ontwikkeld dat in hoofdlijnen weerspiegeld wat hierboven al is omschreven.
Erwin Dielis en Peter van Gompel zijn vanuit Stichting Bloemencorso nauw betrokken bij de daadwerkelijke organisatie van het evenement.

Een klein tipje van de sluier zullen zij al zeer binnenkort, tijdens de presentatie van Valkenswaard Viert op Hemelvaartsdag (29 mei), gaan oplichten. De informatiestand staat naast die van het Bloemencorso, op de Statie. De activiteiten zullen in ieder geval plaatsvinden van zaterdag 13 september t/m woensdagavond 17 september 2014. Met locaties op o.a. de Markt, de Statie, het Wilhelminapark en in en bij de Hofnar.

Het stralende middelpunt tijdens deze feestelijke dagen blijft de Corsoparade op zondagmiddag. Dit jaar met het thema ‘LOS’, gerelateerd aan ‘vrijheid’ (de thematiek van Valkenswaard Viert)

In de weken voorafgaande aan de feestweek zullen er meerdere momenten komen waar aandacht wordt gevraagd voor de voornoemde thema’s.

De toekomst
De Stichting Valkenswaard Viert stelt zich ten doel om Valkenswaard, middels samenwerking met de Stichting Bloemencorso Valkenswaard en de gemeente Valkenswaard, zo maximaal mogelijk te promoten door het ontwerpen en organiseren van toekomstige grootschalige en/of meerdaagse, thema-gerelateerde evenementen tijdens of rondom het Corso-weekend.

Deze toekomstbestendige week feest in Valkenswaard, voor en door alle inwoners, moet een maatschappelijke en sociale cohesie van de Valkenswaardse gemeenschap laten zien.
Het laat zien wat er mogelijk is d.m.v. intense samenwerking.

Meer informatie op www.valkenswaardviert.nl
Contact: info@valkenswaardviert.nl

 Corso en V4t

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
16 december 2023 Nieuwjaarsreceptie
We nodigen al onze corsovrijwilligers uit om een toost te brengen op een nieuw corsojaar!
lees meer >
Corso logo
4 november 2023 Thema 2024: In geuren en kleuren, verhalen doorgeven
Op zaterdagmiddag presenteerde de thema commissie in De Hofnar het nieuwe thema 2024!
lees meer >
Corso logo
27 oktober 2023 Juryrapport Corso Valkenswaard 2023
Wat vond de jury van het thema/ontwerp, vakmanschap en beveling van de wagens? De tips en tops en de bijbehorende scores per wagen zijn terug te lezen in het juryrapport.
lees meer >
Corso logo
10 september 2023 Uitslagen Corso & Cultuur Festival
Buurtschap Hazestraat, met Tuin der Verbeelding de grote winnaar van de editie 2023
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Instagram LinkedIn