Corso & Cultuur Festival Valkenswaard
13 t/m 15 september 2024

Hoe werkt prikken? Jouw hulp is nodig

9 september 2015

Nog 4 DAGEN en dan is het Corso Valkenswaard! Dit weekend is voor alle buurtschappen en wagenbouwers een spannend weekend. De wagens zijn gelast, voorzien van karton of met kranten en wit papier beplakt. Op de wagens wordt in kleur of geschreven aangegeven waar welke kleur of type dahlia moet komen.

Het belangrijkste moet dit weekend gaan gebeuren! Dat is het 'prikken' van honderdduizenden dahlia's!

Wat is prikken?
Om een Corso te kunnen maken zijn dahlia's nodig. We gebruiken dahlia's omdat dit een stevige bloemsoort is, in veel kleuren te krijgen is en ook maandelijks bloeit waardoor we ook aan andere corso's kunnen leveren.

Elke dahlia moet 1 voor 1 op de wagen 'geprikt' wordt. Dit betekent dat we eerst de dahlia's gaan 'voorprikken'. Aan tafels doe je in elke dahlia, in het hart van de dahlia, een naald (een hele dunne spijker). De voorgeprikte dahlia's worden in kratten gedaan en worden doorgegeven aan de mensen die op of om de wagen zitten. De voorgeprikte dahlia's worden in Valkenswaard met de hand in de wagen gestoken. Dat is ook de reden dat we karton en kranten gebruiken. Dat is en stevig genoeg en ook eenvoudig om de dahlia er in te prikken. Om de dahlia in de wagen te prikken doe je een stukje leer of muntstuk op je duim. Tape er om heen en je hebt geen last van de naald die je in het karton steekt.

Wanneer prikken de buurtschappen?

Elk buurtschap heeft dit weekend 'voorprikkers' en 'prikkers' nodig. Jong en oud zal dit weekend in alle tenten te zien zijn. Alle hulp is meer dan nodig, zonder extra handjes van buurtbewoners, familieleden etc. krijgt een buurtschap de wagen niet klaar. Helpen is ook nog eens ontzettend leuk. Er zijn veel mensen op de been, er is muziek, er wordt voor drinken gezorgd. Dus help zeker mee!

In en om Valkenswaard staan diverse dahliavelden. Deze velden worden door alle buurtschappen (soms alleen, soms met andere buurtschappen) bijgehouden. Van het zetten van de knollen/stekken in april, het onkruidvrij houden en het plukken in augustus/september. In Valkenswaard worden al deze bloemen geplukt op donderdag 10 september. De dahlia's zijn dan vers en blijven het gehele weekend nog goed.

Het voorprikken en prikken van de dahlia's begin bij de meeste buurtschappen vrijdag(avond). Sommige buurtschappen zullen zaterdagavond klaar zijn, maar soms wordt er tot diep in de nacht geprikt. De wagen moet tenslotte zondagochtend op het opstelterrein zijn. Klaar voor de optocht!

Hier vind je nog een mooie fotoreportage van het prikken en voorprikken in 2014! https://www.flickr.com/photos/36574127@N04/sets/72157648358842579

Alle buurtschappen zien je graag in hun tent! Bedankt voor de hulp en alvast veel plezier.

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
16 december 2023 Nieuwjaarsreceptie
We nodigen al onze corsovrijwilligers uit om een toost te brengen op een nieuw corsojaar!
lees meer >
Corso logo
4 november 2023 Thema 2024: In geuren en kleuren, verhalen doorgeven
Op zaterdagmiddag presenteerde de thema commissie in De Hofnar het nieuwe thema 2024!
lees meer >
Corso logo
27 oktober 2023 Juryrapport Corso Valkenswaard 2023
Wat vond de jury van het thema/ontwerp, vakmanschap en beveling van de wagens? De tips en tops en de bijbehorende scores per wagen zijn terug te lezen in het juryrapport.
lees meer >
Corso logo
10 september 2023 Uitslagen Corso & Cultuur Festival
Buurtschap Hazestraat, met Tuin der Verbeelding de grote winnaar van de editie 2023
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Instagram LinkedIn