Corso & Cultuur Festival Valkenswaard
13 t/m 15 september 2024

Op de koffie bij Stadsebergen en Leenderweg

2 september 2015

Deel 10. Op de koffie bij… Stadsebergen

Nog 1,5 week te gaan! De corsokoorts neemt toe. In alle corsotenten wordt er hard gewerkt. Extra uren worden gemaakt. De wagen moet namelijk klaar zijn voor het corsoweekend.

Voor ons weer tijd om even op de koffie te gaan. Op dinsdag 1 september als eerste naar buurtschap Stadsebergen. Stadsebergen maakt dit jaar de wagen met de titel "Gesmolten in Vrijheid". De wagen beeldt de mythe van Icarus uit. Icarus kon vliegen met zijn zelfgemaakte vleugels van veren en bijenwas. Hij kwam te dicht bij de zon en door de hitte smolt de bijenwas en braken zijn vleugels waardoor hij naar beneden viel. Stadsebergen gebruikt kaarsvet en theelichtjes als materiaal wat "Te mooi om weg te gooien is".

Stadsebergen heeft haar tent staan aan het rangeerterrein aan de Warande in Valkenswaard. Bij binnenkomst is al direct te zien, dat Stadsebergen er goed op staat. Grotendelen van de wagen zitten al goed in de vorm. Bijna de gehele wagen zit al in het karton/papier en zelfs van een gekleurde laag voorzien. De kleurde vellen zijn straks bedoeld om de juiste kleur dahlia op de wagen te hebben. Stadsebergen is nu met name bezig met het aanbrengen van details. Zij gebruiken onder andere purschuim, die ze (als deze hard geworden is) in de juiste vorm snijden. Er zijn 2 wagens. Op de eerste wagen de zon (zie er voor zorgde dat bijenwas smolt) en op de tweede wagen Icarus die uit de lucht valt.

Tijdens de optocht staan er op de 1e wagen vuurspuwers. Buiten werd er al druk geoefend met vuur spuwen. Dit belooft tijdens de optocht weer een spektakel te worden. Na een bakje koffie weer door naar het volgende buurtschap.

Deel 11. Op de koffie bij… Leenderweg

Leenderweg bouwt op de hoek van de Bosstraat en de Leenderweg. Als je Valkenswaard vanuit Leende binnenrijdt, dan vind je de tent aan de rechterzijde. Leenderweg bouwt dit jaar Life-Cycle! Het ontwerp heeft betrekking op het hergebruiken van de natuur. Zo kan de oude boom (als middelpunt van de wagen) om getoverd worden in een sculptuur, of zoals in dit geval een fontein. Leenderweg geeft oude spullen een nieuwe plek in de tuin.

Het geraamte (gelast van ijzer) is bijna klaar. Overal op de wagen zijn bouwers bezig met karton, het plakken van kranten en wit papier. Leenderweg zal de komende 1,5 week nog nodig hebben om de wagen klaar te hebben voor het prikken van de dahlia's. Dat hoort ook bij het corso. Hoe dichter de einddatum nadert des te meer neemt de tijdsdruk toe. Uiteindelijk zal voldoening overblijven op de 2e zondag in september.

In de tent van Leenderweg zaten helemaal bovenin een aantal ervaren rotten te kartonnen. Ijzerdraadjes om het karton vast te zetten. Een steiger lager jeugd die karton aan het bevestigen was. In Valkenswaard wordt veel karton gebruikt. Ideaal om gelaste vormen dicht te maken en zeker zo belangrijk stevig genoeg om de naalden met dahlia's in te steken ("prikken").

Aanstaande zaterdag 5 september (13.00 - 17.00 uur) is het Sport & Spel middag bij buurtschap Leenderweg. Een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen en als je zin hebt mee te helpen! Voor elke buurtschap geldt, alle hulp is welkom van jong tot oud.

De foto's van beide bezoekjes vind je aan het einde van onderstaande fotolint.

Meld je nu aan ook voor onze nieuwsbrief, 6 maal per jaar informeren wij je over het Corso in Valkenswaard! http://www.corsovalkenswaard.nl/nieuwsbrief

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
16 december 2023 Nieuwjaarsreceptie
We nodigen al onze corsovrijwilligers uit om een toost te brengen op een nieuw corsojaar!
lees meer >
Corso logo
4 november 2023 Thema 2024: In geuren en kleuren, verhalen doorgeven
Op zaterdagmiddag presenteerde de thema commissie in De Hofnar het nieuwe thema 2024!
lees meer >
Corso logo
27 oktober 2023 Juryrapport Corso Valkenswaard 2023
Wat vond de jury van het thema/ontwerp, vakmanschap en beveling van de wagens? De tips en tops en de bijbehorende scores per wagen zijn terug te lezen in het juryrapport.
lees meer >
Corso logo
10 september 2023 Uitslagen Corso & Cultuur Festival
Buurtschap Hazestraat, met Tuin der Verbeelding de grote winnaar van de editie 2023
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Instagram LinkedIn