Corso & Cultuur Festival Valkenswaard
13 t/m 15 september 2024

Thema 2015

Te mooi om weg te gooien

Bloemencorso Valkenswaard gooit in 2015 helemaal niets meer weg, maar hergebruikt op allerlei leuke, interessante, absurdistische en inventieve manieren. Het recyclen van materialen, in beelden of inspiratie uitgedrukt in dahlia's. Simpelweg omdat het te mooi is om weg te gooien!

Te mooi om weg te gooien: thema Corso Valkenswaard 2015Is het de poëzie van gebruikt materiaal, of is het om stil te staan bij de noodzaak van duurzaamheid? Hergebruik lijkt, om ecologische redenen, haast een voorwaarde te worden voor de mens om te overleven. Maar 'Te mooi om weg te gooien!' geeft geen pasklare antwoorden over hergebruik en duurzaamheid. Het gaat ook over het ontstaan van nieuwe vormen wanneer bijvoorbeeld twee oude elkaar voor de eerste keer ontmoeten. Verschillende invalshoeken en verschijningsvormen.

Upcyclen is de overtreffende trap van recyclen. Van oude spullen weer nieuwe spullen maken. Je geeft een voorwerp in een nieuwe context meer waarde dan het ooit had. Dat de combinatie duurzaamheid en design logisch is wordt bewezen door tientallen ontwerpers uit binnen- en buitenland. De Belg Maarten de Ceulaer maakte boekenstandaards van oude strijkijzers en kasten van oude koffers, de Zwitserse gebroeders Freitag recyclen al jaren vrachtzeil tot tassen en Tejo Remy is onder meer bekend van z'n stoel van opgebonden vodden. Piet Hein Eek is de bekendste Nederlandse vertegenwoordiger. Hij werd bekend met meubels van sloophout.

Maar wat ligt er nog op zolder of ligt al jaren in een oude doos naar stof te happen? Wat is te mooi om weg te gooien? Hergebruik oude voorwerpen en/of materialen om iets nieuws te creëren.

Dit is een uitdagend thema waar materiaalkeuze een hele belangrijke component wordt. Upcyclen zou geen upcyclen zijn als we ook geen materialen of voorwerpen hergebruiken. Iedere ontwerper wordt uitgedaagd om voor 1/3e van de wagen ander materiaal te gebruiken. Niet als doel om minder bloemen te gebruiken, maar om te combineren met materialen.

Tejo Remy - ragchair Maarten de Ceulaer - Low chest of suitcases - koffers Piet Hein Eek - buitenfauteuil

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
16 december 2023 Nieuwjaarsreceptie
We nodigen al onze corsovrijwilligers uit om een toost te brengen op een nieuw corsojaar!
lees meer >
Corso logo
4 november 2023 Thema 2024: In geuren en kleuren, verhalen doorgeven
Op zaterdagmiddag presenteerde de thema commissie in De Hofnar het nieuwe thema 2024!
lees meer >
Corso logo
27 oktober 2023 Juryrapport Corso Valkenswaard 2023
Wat vond de jury van het thema/ontwerp, vakmanschap en beveling van de wagens? De tips en tops en de bijbehorende scores per wagen zijn terug te lezen in het juryrapport.
lees meer >
Corso logo
10 september 2023 Uitslagen Corso & Cultuur Festival
Buurtschap Hazestraat, met Tuin der Verbeelding de grote winnaar van de editie 2023
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Instagram LinkedIn