Corso & Cultuur Festival Valkenswaard
8/9/10 september 2023

Ontwerpen 2022

Publieksprijs

Jouw mening telt! Wie vind jij de mooiste wagen van Corso & Cultuur Festival 2022? Laat het ons zondag weten!

Toelichting ontwerpen/wagens

Wagen 1

Buurtschap Crescendo
Werelds feest: Albuquerque Balloon Fiesta (Albuquerque, New Mexico, VS)
Titel: Met je hoofd in de wolken
Ontwerp: Kim Schenkelaars

Het jaarlijkse heteluchtballonfestival dat begin oktober plaatsvindt. Wat is het toch heerlijk om met je hoofd in de wolken te zijn. Dromen van een zonnige toekomst waar narigheid niet aanwezig is. We delen deze positieve gedachtes uit aan kinderen zodat zij vol goede moed de toekomst ingaan.


 

Wagen 2

Buurtschap Borkel en Schaft

Werelds feest: Songkran (Thailand)
Titel: HAPPY SONGKRAN! “Het feest van het water”
Ontwerp: Willem Sterken naar idee van Peter Mannaerts

Bij Songkran draait alles om water. Het is het traditionele Thaise Nieuwjaar dat gevierd wordt van 13 april tot en met 15 april. Boeddha beelden die gezegend worden met water tot een heus watergevecht van mensen die elkaar natgooien of spuiten met waterpistolen door de straten van Thailand. Beleef dit feest op zaterdag in de fontein op de Markt en op zondag in de parade.


 

Wagen 3

Buurtschap Oud Dommelen
Werelds feest: Dia de Muertos (Mexico en delen van Latijns Amerika)
Titel: Dia de Muertos
Ontwerp: Ontwerpgroep Oud Dommelen

Op Dia de Muertos, de Mexicaanse dodenherdenkingsdagen komen de overleden kinderen op 1 november en volwassenen op 2 november voor één dag terug naar de aarde.Een festival vol spot, karikaturen, skeletten en rijkelijk versierde schedels. Kleurrijk en ietwat luguber. Oud Dommelen viert dit feest met kleurrijke schedels en skeletten die erbij horen.


 

Wagen 4

Buurtschap Graafschap
Werelds feest: Burning Man (Black Rock Dessert, Nevada, VS)
Titel: Burning Man
Ontwerp: Mark Pijnenburg

Jaarlijks trekken tienduizenden mensen richting Black Rock Dessert. Tussen de laatste maandag van augustus en de 1e maanden van september wordt hier het festival “Burning Man” gehouden. Een festival gebaseerd op een experimentele samenleving waarin iedereen zelfvoorzienend moet zijn. Geld is uit den boze en “gifting” (geven) is het sleutelwoord. Iedereen is welkom en kan zichzelf zijn.


 

Wagen 5

Buurtschap Reisvenne Oranje
Werelds feest: Holi-Phagwa (India en Hindoeïstische regio’s)
Titel: Dansende Handen
Ontwerp: Gustaaf Geldens

Holi-Phagwa is het uitbundige feest waarmee hindoes de overwinning vieren van de lente op de winter. En van het goede op het kwade. Mensen wensen elkaar een goed nieuwjaar en gaan naar huis voor een bad en schone, witte kleren. Dan bart het echte feest los: elkaar bekogelen met gekleurd poeder! Alle verschillen vallen weg en iedereen doet mee. Iedereen is gelijk, allemaal Dansende Handen.


 

Wagen 6

Buurtschap Kompas
Werelds feest: Fête des Vignerons (Vevey, Zwitserland)
Titel: Druiventrots
Ontwerp: Bart van Lieshout

Het Fête des Vignerons is een traditioneel feest van de wijnboeren in Zwitserland. Dit wereldse feest wordt eens in de 20 jaar georganiseerd. Hieruit wordt de beste wijnboer gekozen en gekroond tot beste wijngaard/teler van het land.


 

Wagen 7

Buurtschap Hazestraat
Werelds feest: Chinees Nieuwjaar (China/wereldwijd)
Titel: Het Rode Lawaai
Ontwerp: Frank Schooleman

Volgens legenden was Nian een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en dat ze hem konden verdrijven. Dit gebruik leidde dan ook tot de eerste nieuwjaarsvieringen.


 

Wagen 8

Buurtschap Wilhelmina
Werelds feest: Hanami Matsuri (Japan)
Titel: Hanami Matsuri
Ontwerp: Kevin Box & Julian van Gompel

Hanami Matsuri wordt sinds 1974 gevierd. De korte bloeiperiode van de sakura (kersenbloesem) symboliseert de vergankelijkheid van het leven. Gevierd met picknicks en lantaarns.
Hanami = bloemen kijken
Matsuri = festival


Wagen 9

Buurtschap Dommeldal
Werelds feest: Las Fallas (Valencia, Spanje)
Titel: “Fallas”
Ontwerp: Leon & Robert Rook

Een wagen waar 2 werelden elkaar raken.
Las Fallas in Valencia en Corso Valkenswaard.
Waar pronkstukken met trots worden gemaakt.
Waar de passie wordt gedeeld.
Een traditie, die nog aan vele generaties zal worden doorgegeven.
Een feest voor iedereen.


Wagen 10

Buurtschap Stadsebergen
Werelds Feest: Eriin Gurvan Naadam (Mongolië)
Titel: Eriin Gurvan Naadam
Ontwerp: Eric Faassen

Naadam is het nationale festival van Mongolië, ook wel het “Eriin Gurvan Naadam” genoemd, dat “de drie mannelijke spelen” betekent. Het wordt ieder jaar van 11 t/m 13 juli gehouden. De sportwedstrijden zijn Mongools worstelen, paardenraces en boogschieten. Vrouwen doen tegenwoordig ook mee met het boogschieten en paardenraces. Tijdens de Naadam komen

families van her en der tezamen en wordt vaak traditionele kleding gedragen. De jockeys zijn kinderen van vijf tot twaalf jaar oud. Hier is het

vooral het paard dat geëerd wordt na een overwinning. Oorspronkelijk was het een religieus festival, maar nu herdenkt het de revolutie in 1921 toen Mongolië zichzelf onafhankelijk verklaarde.


Wagen 11

Bouwgroep Handen Ineen
Werelds Feest: Carnevale di Venezia (Venetië, Italië)
Titel: Carnevale di Venezia
Ontwerp: Robert Claassen

Bouwgroep Handen Ineen presenteert ‘Carnevale di Venezia’. Een carnavalsfeest wat al sinds 1268 ieder jaar in Venetië wordt gevierd. In deze carnavalsweek wordt de overgang van de winter naar de lente gevierd. Prachtige kostuums en mysterieuze maskers sieren deze feestweek.

De maskers verhullen wie je bent, bekend of onbekend, rijk of arm. Prinsen en prinsessen van overal ter wereld reizen naar Venetië om carnaval te vieren. Maar wie zitten er achter de maskers van Handen Ineen…


Wagen 12

Buurtschap Leenderweg
Werelds Feest: Auckland Superyacht Regatta Cup (Auckland, Nieuw Zeeland)
Titel: Auckland Superyacht Regatta Cup
Ontwerp: Stefan van Wychem

In Nieuw-Zeeland zijn ze gek op… zeilen. Elk jaar staat hoofdstad Auckland dan ook bol van wind- & waterfestiviteiten in haar havens. Met al meer dan 150 jaar de grootse zeilwedstrijden van het Royal New Zealand Yacht Squadron (RNZYS). Zoals de Auckland Superyacht Regatta, een race voor superzeiljachten. Met in 2021 direct gevolgd door het verdedigen van de oudste en meest prestigieuze sportprijs ter wereld: de America’s Cup. Nieuw-Zeeland won, de Italiaanse uitdager had het nakijken en RNYZS bleef de trotse houder van de zeilcup. Buurtschap Leenderweg laat de cup aan land. Zijn schaduw ebt door in zee waar zeilers strijden. In het historisch spel van wind en water. Terwijl het publiek - u - daar feestelijk van geniet.


Wagen 13

Buurtschap Kerkakkers
Werelds Feest: Up Helly Aa (Lerwick, Shetlandeilanden, Schotland)
Titel: Up Helly Aa
Ontwerp: Ontwerpgroep Kerkakkers

‘Up Helly Aa’ is een festival dat elk jaar ‘s winters in diverse plaatsen op de Shetlandeilanden gehouden wordt. Het volksfeest is een viering van de Noordse cultuur van de eilandbewoners, welke afstammelingen van de oude Vikingen zijn. Het hoofdfestival vindt in Lerwick plaats op de laatste dinsdag van januari en bestaat uit feestelijkheden van een dag lang met optochten van mensen in Vinkingkledij en eindigt met de nachtelijke verbranding van de houten Vikingschepen. De daaropvolgende woensdag is op de Shetlands een officiële feestdag. Up Helly Aa is wellicht het grootste vuurfestival van Europa.

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
30 december 2022 www.onscorso.nl bijgewerkt met 2022
De uitslag en de foto's van 2022 zijn toegevoegd aan www.onscorso.nl
lees meer >
Corso logo
5 november 2022 Thema 2023 Hocus Focus
Het thema 2023 is: Hocus Focus "Het is niet wat het lijkt". Als je vanuit een ander standpunt of perspectief bekijkt ontstaan er vaak nieuwe inzichten. Een verrassende, andere kijk op dingen.
lees meer >
Corso logo
2 november 2022 Thema presentatie 2023! Zaterdag 5 november
Zaterdag 5 november presenteert Corso Valkenswaard het nieuwe thema. De presentatie vindt plaats in Theater De Hofnar. Ben jij er bij?
lees meer >
Corso logo
28 oktober 2022 Juryrapport Corso Valkenswaard 2022
Wat vond de jury van de corsowagens? Wat was goed en wat zijn de tips?
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Instagram LinkedIn