Corso & Cultuur Festival Valkenswaard
8/9/10 september 2023

Ontwerpen dahlia objecten 2022

Er zijn op zaterdag 10 september vanaf 12.00 uur 19 dahlia-objecten te zien. Te voet en/of met de fiets kun je in het centrum van Valkenswaard alle objecten bewonderen. Als opmaat naar de parade op zondag 11 september! Een selectie van de ontwerpen van de 19 deelnemers vind je onder de tekst.

Plattegrond dahlia objecten Corso Valkenswaard 2022

Wie is jouw winnaar?

We vinden jouw mening belangrijk. Vanaf zaterdag 10 september 13.30 uur tot en met zondag 17.00 uur kun je jouw mooiste dahlia-object aan ons doorgeven. De winnaar wordt tijdens de Prijsuitreiking op zondag 11 september om 19.00 uur op De Statie bekend gemaakt.

Stem hier op het mooiste dahlia-object

Uitleg dahlia-objecten

Info wordt nog toegevoegd.

Object 1 - Dromenwolk
Gemaakt door buurtschap Crescendo

Wil jij ook met je hoofd in de wolken zijn? De mooiste dromen hebben? Buurtschap Crescendo deelt een uur voor aanvang van de optocht de mooiste dromenwolken uit aan kinderen. Maar let op: ben er op de juiste tijd voor dit voorspektakel. Want anders wordt het nog een nachtmerrie en zijn de luchtkastelen al gevlogen…

Object 2 - Songkran
Gemaakt door buurtschap Borkel en Schaft

Traditioneel tijdens songkran is het "boeddha wassen". Er word water over de boeddha's beelden gegoten door de monniken om zodoende voldoende water voor de rijstvelden af te dwingen! Door gebruik te maken van de fontein op de markt (indien deze werkt !) beelden wij dit gebruik uit.


Object 3 - Dia de Muertos
Gemaakt door buurtschap Oud Dommelen

Op Día de Muertos, de Mexicaanse dodenherdenkingsdagen komen de overledenen voor één dag terug naar de aarde. Groot feest, want iedereen is dan weer samen met hun dierbaren die de rest van het jaar ontbreken. Families dansen op de graven van hun naasten, die ze versieren met kleurrijke bloemen en brandende kaarsen. Ze bouwen altaren in hun huis, met foto's, wierook en de geliefde spullen van de overledene, om hen te eren en er hun favoriete voedsel en drank te offeren. Voor elke dierbare wordt een stoel klaargezet.

Op de dag voor het corso wordt dit altaar gedurende de dag opgetuigd. Help je mee?


Object 4 - Logo Burning Man festival
Gemaakt door buurtschap Graafschap

In het najaar van 2019 werd Buurtschap Graafschap het Festival “Burning Man” toegewezen. Dit Festival vind jaarlijks plaats in Black Rock Desert in Nevada, USA en trekt keer op keer 10 duizenden bezoekers. Het festival werd voor de eerst maal georganiseerd in 1986 met een vreugdevuur ter viering van de Zonnewende en werd afgesloten met de verbranding van een houten figuur. Hier dankt het evenement dan ook zijn naam aan. Burning Man wordt door deelnemers omschreven als een experimentele samenleving, radicale zelfuiting en radicale zelfvoorziening. Burning Man focust zich niet op een bepaald onderwerp of gebeurtenis zoals muziek of kunst. De achterliggende gedachte is dat men gedurende Burning Man tijdelijk een gemeenschap opbouwt waar iedereen die zich de toegangsprijs kan veroorloven welkom is, ongeacht ras of afkomst, en waar iedereen zichzelf kan uiten in waar hij of zij het beste in is.


Object 5 - Feest op de Pionier
Gemaakt door basisschool De Pionier (groep 7 en 8).

Kinderen hebben zelf ontwerpen gemaakt en totaal is het geheel uitvergroot tot een grote prik/kleurplaat. Op vrijdagochtend heeft de klas zelf hun object geprikt.


Object 6 - Ganesha
Gemaakt door Reisvenne Oranje

Ganesha is de zoon van de oer godin Parvati en Shiva, en een van de belangrijkste en meest aanbeden Hindoeïstische goden.

Hij is de god van wijsheid en kennis, wordt ook wel Ganesh of Ganapati Tantra genoemd en staat bekend als de hindoe olifant god. Ganesha is liefdevol, vriendelijk en beleefd. Niet zo vreemd dat in het Hindoeïsme dit vaak de eerste god is tot wie gebeden wordt!

Ganesha helpt obstakels op jouw pad te verwijderen en te overwinnen. Veel Hindoes bidden tot Ganesha wanneer ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan, het starten van een bedrijf of wanneer ze gaan verhuizen. Met dit beeld eren wij Ganesh en vragen hem om een mooi en geslaagd Corso en Cultuurfestival.


Object 7 - Het hele jaar een kleurrijk bloemenfeest!
Gemaakt door Oogenlust Valkenswaard

We houden van seizoenen, elke tijd heeft z’n charme, gevoel en kleuren. Geniet even mee van al het moois wat groeit en bloeit.


Object 8 - De 3V's
Gemaakt door Stichting Valkenhof

In de dagbesteding en in de zorg binnen Valkenhof sluit men aan bij de belevingswereld van de bewoner. Zo ook voor de bewoners van de Vlasgaard te Valkenswaard. Onder de bewoners van deze woonlocatie wonen mensen, die vroeger zeer actief waren op een bloemenveld, een buurtschap, de stichting bloemencorso en zeker meehielpen op prikzaterdag met het voorsteken van de dahlia's of het prikken van de dahlia op de wagen. Met deze wetenschap gingen de activiteitenbegeleiders van de Vlasgaard aan de slag en werd er meegedacht, geschilderd en geklust om de drie V's te vervaardigen. De V's van Vlasgaard Valkenhof Valkenswaard maar ook die van Vrijheid; het bloemencorso is immers ontstaan vanuit de bevrijdingsoptochten in Valkenswaard na de 2e wereldoorlog. Ook werd gezocht naar andere woorden met een V: victorie, vlot, vriendelijk, vertrouwen, vrolijk, verliefd. Drie V's sieren dadelijk het Verzetsplein in Valkenswaard; een product van bewoners Vlasgaard in samenwerking met enkele familieleden van bewoners. Zo vieren (weer een v) dat we samen tot veel in staat zijn.


Object 9 - 'Up Helly Aa'
Gemaakt door buurtschap Kerkakkers

'Up Helly Aa' is een festival dat elk jaar 's winters in diverse plaatsen op de Shetlandeilanden gehouden wordt. Het volksfeest is een viering van de Noordse cultuur van de eilandbewoners, welke afstammelingen van de oude Vikingen zijn. Het hoofdfestival vindt in Lerwick plaats op de laatste dinsdag van januari en bestaat ui feestelijkheden van een dag lang met optochten van mensen in Vikingkledij en eindigt met de nachtelijke verbranding van houten Vikingschepen.

De daaropvolgende woensdag is op de Shetlands een officiële feestdag. Up Helly Aa is wellicht het grootste vuurfestival van Europa.


Object 10 - Proost u met ons mee?
Gemaakt door buurtschap Kompas

Hier een voorproefje wat onze wijnboeren hebben achtergelaten. Morgen zal het gaan gebeuren… wie-o-wie wordt onze nieuwe koning van de wijnoogst? Jullie stem stelt mee tijdens de parade. Samen met jullie willen wij dit vieren.

Proost!


Object 11 - De Lawaai-Lader
Gemaakt door buurtschap Hazestraat

De Lawaai-lader vormt een belangrijk onderdeel van het totaal ontwerp Het Rode Lawaai, een vertaling van de viering van het Chinees Nieuwjaar. Help jij op zaterdag en zondag mee om de Lawaai-Lader op te laten. Fiets, maak geluid (schreeuw, klap) in de speaker en de lichten van de lader gaan knipperen. De lader moet helemaal opgeladen zijn om zondag veel geluid te maken om het Chinese Nieuwjaar te vieren.


Object 12 - Van Bevrijdingsfeest tot Corsoparade
Gemaakt door bouwgroep 16

Van legerjeep tot dahliawagens. In 1944 is Valkenswaard bevrijd. Om dat te vieren werd er elk jaar een optocht gehouden, waaraan met bloemen versierde wagens meededen. Dit is in de loop van de jaren uitgegroeid tot de corsoparade met steeds grotere wagens.


Object 13 - Las Fallas
Gemaakt door buurtschap Dommeldal

Dit object is de aankondiging van het wereldfeest Las Fallas uit Valencia in Spanje. Dit is een grote poster die de aankondiging doet van het aankomende festival. Ben jij er zondag bij om dit feestje mee te vieren?


Object 14 - Samenwerking in beeld
Gemaakt door  Rugbyclub The Vets en bouwgroep Handen Ineen
Ontwerp van Thomas Balmer, jeugdlid The Vets

Je ziet een raamwerk waarin men selfies kan maken. "40 jaar" mocht natuurlijk niet ontbreken, verwijzend naar het jubileum van Rugbyclub The Vets. Met een grasmat als raamwerk en natuurlijk de rugbyballen komt het speelveld goed in beeld. De kleuren van The Vets in combinatie met de gekleurde handen van Handen Ineen deelnemers maken dat het een kleurrijk geheel is geworden.

Zet jij jezelf ook te midden van deze samenwerking in beeld?


Object 15 - Logo Brabants Kampioenschap Tonpraten 
Gemaakt door C.V. Anders dan Anders

Uitgangspunt om mee te doen met een object is verbintenis in image0.jpegcultuur. Corso bestaat sinds 1953. Eerste Valkenswaardse Carnavalsvereniging Anders dan Anders sinds 1952, maar sloeg 1953 over in verband met de watersnoodramp. Sinds 1966 organiseert EVC ADA het Brabants Kampioenschap Tonpraoten. Komend jaar voor de 55 keer. Bloemencorso, carnaval en Brabants Kampioenschap Tonpraoten, één en al cultuur uit Valkenswaard.
 
Als basisontwerp hebben wij het logo van Brabants Kampioenschap Tonpraten genomen; het tonpraatmannetje met sigaar wat Striepersgat vertegenwoordigd in een ton met de letters ADA erop.

Object 16 - ‘ the Ault Mug’
Gemaakt door buurtschap Leenderweg

Elk jaar staat de hoofdstad Auckland bol van tal van wind&water-festiviteiten in de havens. Met al meer dan 150 jaar de grootse zeilwedstrijden georganiseerd door het Royal New Zealand Yacht Squadron (RNZYS). Waaronder dus de Auckland Superyacht Regatta, een race voor superzeiljachten.

De Auckland Superyacht Regatta werd in 2021 direct gevolgd door het verdedigen van de oudste en meest prestigieuze sportprijs ter wereld voor superzeiljachten: de felbegeerde America’s Cup. Het team Nieuw-Zeeland, houder van de cup, won, van de Italiaanse uitdager. Deze had het nakijken en RNYZS behield als trotse houder de zeilcup voor Nieuw-Zeeland. De straten van Auckland stonden vol met honderdduizenden mensen die het winnende team onthaalden en toejuichten. Met zoveel beleving. Vergelijk het met het onthaal van het Nederlande voetbalteam in ‘88. Buurtschap Leenderweg laat deze cup aan land en verwijst ernaar als het object van winst. Want ook wedstrijdzeilen zoals de Superyacht Regatta draait om eer en glorie voor diegene die als eerste de finish passeert. Met 4,5 meter hoogte is deze verwijzing naar de zogenoemde Ault Mug (formeel: America cup) een prijs van eer en glorie waar je niet zomaar aan voorbij kan gaan. Leenderweg toont deze creatie niet exact maar in contouren voor dat beetje extra context. Geprikt in goudgeel, rood, oranje en wit en voorzien van glinsterende franje. Afgedoekt met de kleuren van de vlag van Nieuw-Zeeland. 


Object 17 - FestivalStatie
Gemaakt door Ria & Anouk

Twee enthousiaste buurtbewoners al meer dan 10 jaar wonend aan de Statie. Regelmatig is op dit uitgangsgebied iets te doen. Daarom kan een extra feestje tijdens het Corso & Cultuur Festival niet ontbreken met hun creatie FestivalStatie!


Object 18 - Oorlog logo's 
Gemaakt door Stichting '40-'45

De logo's die je ziet zijn:
  1.  Het logo van de Guards Armoured Division. Deze divisie is de (overkoepelende) Britse eenheid die Valkenswaard heeft bevrijd op 17 september 1944.
  2. De poppy uit het logo van het Valkenswaard War Cemetery Adoption Program. De Poppy ofwel klaproos in het Nederlands is al sinds vlak na de eertse wereldoorlog het symbool van de de Britten en aanverwante naties (Commonwealth) om de oorlogsslachtoffers te herdenken. In de Eerste Wereldoorlog was het landschap door de granaten omgeploegd tot een modderveld vol met dood en verderf. Eén van de eerste planten die hierop teruggroeide waren de klaprozen. Hier is destijds een bekend bericht over geschreven: The poppy that became a poem | VISITFLANDERS

Object 19 - Prikken doe je zo!
Aangeboden door Stichting Bloemencorso Valkenswaard

Het prikken van dahlia's kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Bijna elke inwoner van Valkenswaard heeft in zijn of haar jeugd wel eens dahlia 'geprikt'. Het steken van een naald in het hart van de dahlia. Deze activiteit geven we graag van generatie op generatie door! Wil je ook eens een dahlia prikken? Pak een naald en bloem en probeer het gewoon.

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
30 december 2022 www.onscorso.nl bijgewerkt met 2022
De uitslag en de foto's van 2022 zijn toegevoegd aan www.onscorso.nl
lees meer >
Corso logo
5 november 2022 Thema 2023 Hocus Focus
Het thema 2023 is: Hocus Focus "Het is niet wat het lijkt". Als je vanuit een ander standpunt of perspectief bekijkt ontstaan er vaak nieuwe inzichten. Een verrassende, andere kijk op dingen.
lees meer >
Corso logo
2 november 2022 Thema presentatie 2023! Zaterdag 5 november
Zaterdag 5 november presenteert Corso Valkenswaard het nieuwe thema. De presentatie vindt plaats in Theater De Hofnar. Ben jij er bij?
lees meer >
Corso logo
28 oktober 2022 Juryrapport Corso Valkenswaard 2022
Wat vond de jury van de corsowagens? Wat was goed en wat zijn de tips?
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Instagram LinkedIn