Corso & Cultuur Festival Valkenswaard
8/9/10 september 2023

Het bloemenveld

Naast het bouwen van een wagen beheert elk buurtschap een eigen dahliaveld voor de kweek van de dahlia's die op de corsowagen komen.
In de maanden augustus en september oogsten vele vrijwilligers niet alleen kisten vol dahlia's maar ook gezelligheid, saamhorigheid en sfeer. Wat in mei begint als een knol wordt door toegewijde handen grootgebracht tot een meterhoge plant met tientallen knoppen.
Medewerkers van buurtschappen koesteren het veld, samen met de fantastische veldploeg en plukgrage inwoners van Valkenswaard die in drukke tijden graag komen helpen. Een grote familie werkt een heel jaar voor elkaar en met elkaar, met een prachtig eigen corso als hoogtepunt.
Elke geplukte bloem is een symbool van een hechte leefgemeenschap die volop bloeit! Misschien kunnen wij u binnenkort ook begroeten op een van de dahliavelden. Informeer bij een van de buurtschappen. U bent van harte welkom!

Wat moet er gebeuren op het bloemenveld?

In maart worden de knollen die het voorgaande najaar gerooid zijn ‘gescheurd’. Hierbij worden de wortels van de dahliaplant zoveel mogelijk gescheiden om zo vele losse knollen te verkrijgen.
In het voorjaar worden er ook ingekochte stekken opgepot, waarna deze in april en mei, evenals de knollen, worden geplant op het bloemenveld.
Vanaf juni wordt er dan wekelijks enkele malen geschoffeld om het onkruid tussen de planten weg te houden.
Halverwege augustus begint het plukken voor de verschillende dahliacorso’s in het land. Elke week tot eind september wordt het veld leeggeplukt en worden de bloemen getransporteerd naar een andere plaats waar een corso wordt gehouden.
In de dagen voor ons eigen corso wordt er natuurlijk geplukt voor ons eigen corso, maar de andere corsoplaatsen leveren dan ook aan ons, zodat wij voldoende dahlia’s hebben voor de optocht.
In oktober kunnen de knollen gerooid en opgeslagen worden in een koelcel.

U ziet: een hele klus.. één grote familie werkt een heel jaar voor elkaar en met elkaar, met een prachtig eigen corso als hoogtepunt.

  
 

Het Bloemenveld

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
30 december 2022 www.onscorso.nl bijgewerkt met 2022
De uitslag en de foto's van 2022 zijn toegevoegd aan www.onscorso.nl
lees meer >
Corso logo
5 november 2022 Thema 2023 Hocus Focus
Het thema 2023 is: Hocus Focus "Het is niet wat het lijkt". Als je vanuit een ander standpunt of perspectief bekijkt ontstaan er vaak nieuwe inzichten. Een verrassende, andere kijk op dingen.
lees meer >
Corso logo
2 november 2022 Thema presentatie 2023! Zaterdag 5 november
Zaterdag 5 november presenteert Corso Valkenswaard het nieuwe thema. De presentatie vindt plaats in Theater De Hofnar. Ben jij er bij?
lees meer >
Corso logo
28 oktober 2022 Juryrapport Corso Valkenswaard 2022
Wat vond de jury van de corsowagens? Wat was goed en wat zijn de tips?
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Instagram LinkedIn