't gezelligste dahliafeest van Brabant
13 september 2020

Hoe werkt prikken? Jouw hulp is nodig

9 september 2015

Nog 4 DAGEN en dan is het Corso Valkenswaard! Dit weekend is voor alle buurtschappen en wagenbouwers een spannend weekend. De wagens zijn gelast, voorzien van karton of met kranten en wit papier beplakt. Op de wagens wordt in kleur of geschreven aangegeven waar welke kleur of type dahlia moet komen.

Het belangrijkste moet dit weekend gaan gebeuren! Dat is het 'prikken' van honderdduizenden dahlia's!

Wat is prikken?
Om een Corso te kunnen maken zijn dahlia's nodig. We gebruiken dahlia's omdat dit een stevige bloemsoort is, in veel kleuren te krijgen is en ook maandelijks bloeit waardoor we ook aan andere corso's kunnen leveren.

Elke dahlia moet 1 voor 1 op de wagen 'geprikt' wordt. Dit betekent dat we eerst de dahlia's gaan 'voorprikken'. Aan tafels doe je in elke dahlia, in het hart van de dahlia, een naald (een hele dunne spijker). De voorgeprikte dahlia's worden in kratten gedaan en worden doorgegeven aan de mensen die op of om de wagen zitten. De voorgeprikte dahlia's worden in Valkenswaard met de hand in de wagen gestoken. Dat is ook de reden dat we karton en kranten gebruiken. Dat is en stevig genoeg en ook eenvoudig om de dahlia er in te prikken. Om de dahlia in de wagen te prikken doe je een stukje leer of muntstuk op je duim. Tape er om heen en je hebt geen last van de naald die je in het karton steekt.

Wanneer prikken de buurtschappen?

Elk buurtschap heeft dit weekend 'voorprikkers' en 'prikkers' nodig. Jong en oud zal dit weekend in alle tenten te zien zijn. Alle hulp is meer dan nodig, zonder extra handjes van buurtbewoners, familieleden etc. krijgt een buurtschap de wagen niet klaar. Helpen is ook nog eens ontzettend leuk. Er zijn veel mensen op de been, er is muziek, er wordt voor drinken gezorgd. Dus help zeker mee!

In en om Valkenswaard staan diverse dahliavelden. Deze velden worden door alle buurtschappen (soms alleen, soms met andere buurtschappen) bijgehouden. Van het zetten van de knollen/stekken in april, het onkruidvrij houden en het plukken in augustus/september. In Valkenswaard worden al deze bloemen geplukt op donderdag 10 september. De dahlia's zijn dan vers en blijven het gehele weekend nog goed.

Het voorprikken en prikken van de dahlia's begin bij de meeste buurtschappen vrijdag(avond). Sommige buurtschappen zullen zaterdagavond klaar zijn, maar soms wordt er tot diep in de nacht geprikt. De wagen moet tenslotte zondagochtend op het opstelterrein zijn. Klaar voor de optocht!

Hier vind je nog een mooie fotoreportage van het prikken en voorprikken in 2014! https://www.flickr.com/photos/36574127@N04/sets/72157648358842579

Alle buurtschappen zien je graag in hun tent! Bedankt voor de hulp en alvast veel plezier.

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
12 november 2019 Thema Corso Valkenswaard 2020 - Wereldse feesten
Op zondag 13 september is Valkenswaard het episch centrum van de meest kleurrijke culturele festivals van de wereld.
lees meer >
Corso logo
1 oktober 2019 Corso film op vrijdag 4 oktober!
Op vrijdag 4 oktober vindt de première van de Corso documentaire plaats. Een mooie film van afgelopen corsoseizoen! Er zijn nog online tickets beschikbaar!
lees meer >
Corso logo
9 september 2019 Uitslag Corso Valkenswaard 2019
De uitslag en alle prijzen van Corso Valkenswaard 2019
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Twitter Twitter Google+