't gezelligste dahliafeest van Brabant
13 september 2020

Op de koffie bij Kompas en Wilhelmina

26 augustus 2015

Deel 8. Op de koffie bij… Kompas

Het Corso in Valkenswaard komt dichter en dichterbij. Op zondag 13 september 2015 zullen de wagens weer door het centrum van Valkenswaard trekken. Zo ver is het nog niet. In alle tenten neemt de corsokoorts toe. Hoogtijd om de temperatuur in de tent te meten.

Buurtschap Kompas heeft vaak rond half 8 koffiepauze. Ideaal om daar als eerste te gaan kijken. De tent van Kompas staat op het parkeerterrein aan de Dommelseweg / Vasco da Gamastraat. Dit jaar maken zij het ontwerp “Boktor”. Het beestje is een liefhebber van hout. De wagen zal dan ook met houten latten en planken als extra materiaal vormgegeven worden.

Het geraamte van de boktor is goed zichtbaar. Bovenin de tent de kop van de boktor met zijn grote ogen. Al beplakt met papier en dichtgemaakt met karton. Om een beeld te krijgen van de kleurstelling is de kop al met rood papier beplakt. De voelsprieten zijn van piepschuim gemaakt en worden de komende weken beplakt met houtsnippers.

De bouwploeg is vooral in de weer met kartonnen en hout zagen. Enkele meiden zijn aan het plakken. Na een bakje koffie gelijk weer aan de slag. Er is nog werk te verzetten.

Deel 9. Op de koffie bij… Wilhelmina

Buurtschap Wilhelmina vind je aan het grote parkeerterrein aan de Pastoor Heerkensdreef (Sportpark Valkenswaard). Hun volledige witte tent valt zelfs in het donker goed op. Bij binnenkomst is er direct volop bedrijvigheid waar te nemen. Net als bij Kompas ook hier een vriendelijk ontvangst en direct een rondleiding door de tent.

Buurtschap Wilhelmina heeft dit jaar een ontwerpersduo uit Corso Zundert in de hand genomen. De twee partijen lijken elkaar gevonden te hebben. Het ontwerp heet “Rhino”. De wolharige neushoorn is door klimaatverandering aan het einde van de ijstijd uitgestorven. Op 13 september komt hij weer tot leven. De vacht van de reusachtige neushoorn bestaat uit autobanden en dahlia’s.

Wilhelmina heeft het goed op orde, witte zeilen en volop licht geven een goed totaalbeeld van de wagen. Wat direct opvalt is de enorme constructie die de basis van de neushoorn vormen. Constructiebalken die wel de basis lijken van een appartementencomplex. Goede constructie is ook nodig om de veiligheid van eenieder te garanderen. Zeker als je nagaat dat er straks 20 personen in “Rhino” zitten om de enorme kop en de buik te laten bewegen en ongeveer 100 autobanden te laten draaien! Al deze mensen kunnen veilig via ladders (deze start binnen in de linker achterpoot) in het lichaam plaats nemen. De 11 duwers van Wilhelmina kunnen tijdens het corso evenement aan de bak. Zij zullen volledig met menskracht 14.000 kilo! moeten duwen.

Op alle niveaus werd er gewerkt. Op de begane grond werden stroken gesneden, ijzer geknipt en gelast. Op de 1e etage waren lassers bezig en diverse bouwers waren met karton in de weer. Om het ijzeren geraamte te bedekken met een laag karton (de basis om straks de dahlia met naald in te steken).

De neushoorn zal vanaf de voorzijde met name bekleed zijn met autobanden, meer naar achteren zal je meer dahlia’s gaan zien. De kleuren zwart en rood zullen een indrukwekkende wagen laten zien.

Buurtschappen Kompas en Wilhelmina laten in ieder geval weer zien, dat een bezoek aan Corso Valkenswaard weer meer dan de moeite waard wordt. Ben jij er bij??!!


De foto's van beide bezoekjes vind je aan het einde van onderstaande fotolint.

Meld je nu aan ook voor onze nieuwsbrief, 6 maal per jaar informeren wij je over het Corso in Valkenswaard! http://www.corsovalkenswaard.nl/nieuwsbrief

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
12 november 2019 Thema Corso Valkenswaard 2020 - Wereldse feesten
Op zondag 13 september is Valkenswaard het episch centrum van de meest kleurrijke culturele festivals van de wereld.
lees meer >
Corso logo
1 oktober 2019 Corso film op vrijdag 4 oktober!
Op vrijdag 4 oktober vindt de première van de Corso documentaire plaats. Een mooie film van afgelopen corsoseizoen! Er zijn nog online tickets beschikbaar!
lees meer >
Corso logo
9 september 2019 Uitslag Corso Valkenswaard 2019
De uitslag en alle prijzen van Corso Valkenswaard 2019
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Twitter Twitter Google+