't gezelligste dahliafeest van Brabant
13 september 2020

Thema 2015 'Te mooi om weg te gooien'

1 november 2014

Thema Corso Valkenswaard 2015 ‘Te mooi om weg te gooien’!

Valkenswaard – Op de 1e zaterdag van november is het nieuwe corsoseizoen geopend met de bekendmaking van het nieuwe thema. Met diverse workshops presenteerde de regiecommissie het nieuwe thema ‘Te mooi om weg te gooien!’. Bloemencorso Valkenswaard gooit in 2015 dus helemaal niets meer weg, maar hergebruikt op allerlei leuke, interessante, absurdistische en inventieve manieren. Het recyclen van materialen, beelden of inspiratie uitgedrukt in dahlia's. Simpelweg omdat het te mooi is om weg te gooien!

Is het de poëzie van gebruikt materiaal, of is het om stil te staan bij de noodzaak van duurzaamheid? Hergebruik lijkt, om ecologische redenen, haast een voorwaarde te worden voor de mens om te overleven. Maar 'Te mooi om weg te gooien!' geeft geen pasklare
antwoorden over hergebruik en duurzaamheid. Het gaat ook over het ontstaan van nieuwe vormen wanneer bijvoorbeeld twee oude elkaar voor de eerste keer ontmoeten. Verschillende invalshoeken en verschijningsvormen.

Upcyclen is de overtreffende trap van recyclen. Van oude spullen weer nieuwe spullen maken. Je geeft een voorwerp in een nieuwe context meer waarde dan het ooit had. Dat de combinatie duurzaamheid en design logisch is wordt bewezen door tientallen ontwerpers
uit binnen- en buitenland. De Belg Maarten de Ceulaer maakte boekenstandaards van oude strijkijzers en kasten van oude koffers, de Zwitserse gebroeders Freitag recyclen al jaren vrachtzeil tot tassen en Tejo Remy is onder meer bekend van z'n stoel van opgebonden
vodden. Piet Hein Eek is de bekendste Nederlandse vertegenwoordiger. Hij werd bekend met meubels van sloophout.

Maar wat ligt er nog op zolder of ligt al jaren in een oude doos naar stof te happen? Wat is te mooi om weg te gooien? Hergebruik oude voorwerpen en/of materialen om iets nieuws te creëren.

Een uitdagend thema waar materiaalkeuze een hele belangrijke component wordt. Upcyclen zou geen upcyclen zijn als we ook geen materialen of voorwerpen hergebruiken. Iedere ontwerper wordt uitgedaagd om voor 1/3e van de wagen ander materiaal te gebruiken. Niet als doel om
minder bloemen te gebruiken, maar om te combineren met materialen. Ben inventief en creatief!

Stichting Bloemencorso zal ook niet stil zitten en omarmt 'te mooi om weg te gooien' met een week vol thema gerelateerde acties. De tribunes en banken langs het parcours zouden opgebouwd kunnen worden uit steigerplanken uit de tenten. Door heel Valkenswaard zouden vlaggetjes kunnen hangen gemaakt van afgedankte corsobouwkleding. En de nieuwe corsotassenlijn wordt gemaakt van tentzeilen. Practice what you preach! Gebruik ‘oud’ om ‘nieuw’ te creëren!

Ontwerpers zullen de komende maanden door de regiecommissie ondersteunt worden om het thema ‘Te mooi om weg te gooien!’ te vertalen naar prachtige, innovatieve en bijzondere corsocreaties. Met hemelvaart zullen de ontwerpen aan het grote publiek getoond worden. En op de 2e zondag van september komen ze tot leven tijdens de dahliaparade.

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
12 november 2019 Thema Corso Valkenswaard 2020 - Wereldse feesten
Op zondag 13 september is Valkenswaard het episch centrum van de meest kleurrijke culturele festivals van de wereld.
lees meer >
Corso logo
1 oktober 2019 Corso film op vrijdag 4 oktober!
Op vrijdag 4 oktober vindt de première van de Corso documentaire plaats. Een mooie film van afgelopen corsoseizoen! Er zijn nog online tickets beschikbaar!
lees meer >
Corso logo
9 september 2019 Uitslag Corso Valkenswaard 2019
De uitslag en alle prijzen van Corso Valkenswaard 2019
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Twitter Twitter Google+