Corso & Cultuur Festival Valkenswaard
13 t/m 15 september 2024

Thema 2024: In geuren en kleuren, verhalen doorgeven

4 november 2023

INLEIDING

In 2024 vieren we de 80 jarige bevrijding van Valkenswaard op 17 september 2024. Bloemencorso is ontstaan uit dit bevrijdingsfeest en de parade is dus een directe verbinding met het evenement, weliswaar gevormd en meegegroeid met de tijd.

Herdenken is herbeleven, is doorgeven, is verhalen vertellen. Doorgeven van wat jij belangrijk vindt. Jouw versie van het verhaal, het verhaal in jouw woorden dat past in jouw tijd en gehoord door jouw omgeving. Precies dat is de kern van thema 2024; het doorgeven van verhalen en levend houden van geschiedenis en belevenissen.

We kiezen daarvoor Nederlandse Sagen, Volksverhalen en Vertelsels.
Doorverteld en opgeschreven,
aangedikt of overdreven,
de boodschap is gelijk gebleven.

Het Corso & Cultuur Festival presenteert: 

IN GEUREN
EN KLEUREN

verhalen doorgeven
…….. 

Thema Corso & Cultuur Festival 2024

Prachtige verhalen geschreven in creaties uit dahlia’s. Wagens en objecten vormen hoofdstukken van het corso paradeboek 2024 en gaan het publiek boeien, verbazen en verwonderen met verhalen in bloemen.

De parade van Corso Valkenswaard rijdt in september 2024, als een boek waarin elke wagen een hoofdstuk schrijft in dahlia’s. 

ONTWERPERS OPDRACHT 2024

Alle buurtschappen hebben tijdens de presentatie op zaterdag 4 november 2023 een afgesloten fles gekozen waarin vier bestaande Nederlandse volks verhalen zitten. Ontwerp een wagen die geïnspireerd is op jouw gekozen verhaal, dat jouw versie van het verhaal verteld.

Maak vooral je eigen versie van het verhaal. Plaats het verhaal in een ander tijd of andere omgeving. Karakters en of personages zijn niet perse altijd mensfiguren. Kijk vooral heel breed, maak het mooier of krachtiger met beeld.

Je keuze en werkvorm zijn vrij maar… de wagen moet wel te herkennen zijn aan het originele verhaal en zijn boodschap. 

Jeugd

De jeugd gaat dit jaar aan de slag met humor!

Zij laten zich inspireren door een mop of raadsel. Ze beelden iets grappigs, iets leuks uit. Iets wat herkenbaar in beeld wordt gebracht voor de bezoeker van het corso. Laat ze maar lachen. 

Object

Wederom vragen wij jullie creatieve invulling voor een object.

Hier geldt zeker niet groot, groter, grootst! Mooie, leuke en slim gevonden bloemgrapjes zien we graag. Subtiliteit in vorm en patronen werken zeker zo sterk. Het zorgt voor sfeervolle aankleding van het centrum en parcours en is een creatieve opmaat van ons evenement.

Wil je als buurtschap, buurtvereniging, vriendengroep, gezin iets maken of heb je nog vragen Meld ze/je aan via thema@corsovalkenswaard.nl. Het maken van een dahlia-object is ook bedoeld voor mensen, verenigingen en dergelijke van BUITEN Valkenswaard.  

We wensen jullie veel plezier en succes tijdens de uitwerking van dit thema.

Themacommissie Corso Valkenswaard, 

Jolijn Schoofs
Kim Schenkelaars
Maud van Banning
Eric Faassen
Gustaaf Geldens

Bloem
Flower Facebook Twitter Instagram LinkedIn