Corso & Cultuur Festival Valkenswaard
13 t/m 15 september 2024

Welkom

Corso Valkenswaard: het gezelligste dahliafeest van Nederland

Het Corso Valkenswaard rijdt jaarlijks, steeds op de 3e zondag van september, door de straten van Valkenswaard. Een dahliaparade van 13 prachtige bloemencorso wagens (12 meter lang, 3,5 meter breed en 5,5 meter hoog) en 11 jeugdwagens samen met, straatartiesten, showbands en harmonieën uit heel Nederland vormen een kleurrijke beleving voor jong- en oud. Sinds 2022 zelfs een vernieuwd concept door de samenwerking met Theater De Hofnar: Corso & Cultuur Festival. Dé opening van het cultuur seizoen in Valkenswaard en volledig gratis te bezoeken.

Buurtschap Hazestraat winnaar Corso Valkenswaard 2016

Het Corso Valkenswaard is ontstaan in de jaren na de Tweede Wereldoorlog: kinderen versierden ieder jaar op 17 september hun fietsen en bolderkarren met bloemen en reden ermee door de straten. Sinds 1953 bestaat het Bloemencorso, zoals we dat nu nog steeds kennen. Een groot feest, ter herdenking van de bevrijding van Valkenswaard en om onze vrijheid te vieren.

Corso Valkenswaard 1953

Medio juni verschijnen in het dorp de grote bloemencorsotenten waar de praalwagens worden gebouwd en waar iedereen een steentje bij kan dragen. Enkele honderden mensen werken aan de wagens en aan de teelt van de dahlia’s. In de laatste 3 dagen voor de optocht worden de dahlia’s op de wagens geprikt, in totaal 2.5 miljoen bloemen, die met spijkers aan de wagens worden vastgemaakt. De 3e zondag in september vroeg in de ochtend verlaten de zelfgemaakt praalwagens de tenten en vervolgen de route in het centrum van Valkenswaard. Het bloemencorso is het grootste sociaal-culturele evenement van Valkenswaard.

Corso Valkenswaard heeft jaarlijks een nieuw thema. Dat thema wordt uitgebeeld in wagens dahlia's, in figuratie, in straattheater en in (live-)muziek. Op het parcours worden voor, na en zelfs tijdens het rondrekken van het bloemencorso, activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Genoeg voor een dagje uit in gezellig Valkenswaard.

Kom naar Corso Valkenswaard; altijd het de derde weekend in september!

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
16 december 2023 Nieuwjaarsreceptie
We nodigen al onze corsovrijwilligers uit om een toost te brengen op een nieuw corsojaar!
lees meer >
Corso logo
4 november 2023 Thema 2024: In geuren en kleuren, verhalen doorgeven
Op zaterdagmiddag presenteerde de thema commissie in De Hofnar het nieuwe thema 2024!
lees meer >
Corso logo
27 oktober 2023 Juryrapport Corso Valkenswaard 2023
Wat vond de jury van het thema/ontwerp, vakmanschap en beveling van de wagens? De tips en tops en de bijbehorende scores per wagen zijn terug te lezen in het juryrapport.
lees meer >
Corso logo
10 september 2023 Uitslagen Corso & Cultuur Festival
Buurtschap Hazestraat, met Tuin der Verbeelding de grote winnaar van de editie 2023
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Instagram LinkedIn