Corso & Cultuur Festival Valkenswaard
13 t/m 15 september 2024

Jubilerend bloemencorso Valkenswaard op Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed

9 juni 2013

Utrecht/Valkenswaard – In navolging van onder meer Corso Zundert, corso Vollenhove en de Brabantse dag in Heeze is nu ook Bloemencorso Valkenswaard erkend op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Bouwers en betrokkenen in Valkenswaard mogen bijzonder trots zijn op deze erkenning. De Nationale Inventaris vloeit voort uit de  eind vorig jaar door Nederland geratificeerde UNESCO conventie van het Immaterieel Erfgoed en waarin Nederland verplicht wordt het eigen immaterieel erfgoed te inventariseren.

Jaarlijks, op de 2e zondag van september, organiseert Stichting Bloemencorso Valkenswaard het Bloemencorso in Valkenswaard. Een dahliaparade van 14 prachtige bloemenwagens vormen tezamen met diverse harmonieën en fanfares een prachtig kijk – en luistergenot voor een 30.000 koppig publiek. Rondom elke bloemenwagen wordt door middel van muziek en straattheater het thema van het Bloemencorso uitgebeeld. In de parade worden zo’n 3 miljoen dahlia’s verwerkt. Hiermee is het Bloemencorso het grootste culturele, sociaal-maatschappelijk evenement van de gemeente Valkenswaard. Honderden mensen uit Valkenswaard bouwen aan de bloemenwagens en werken mee aan de verbouwing van vele dahlia’s.

Met de ondertekening van de UNESCO conventie van het Immaterieel Erfgoed heeft Nederland zich verplicht het eigen immaterieel erfgoed te inventariseren en een gunstig klimaat te scheppen waarin het immaterieel erfgoed kan gedijen. De Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed is daar een hulpmiddel bij. Plaatsing op de Nationale Inventaris houdt een vorm van erkenning in, waaraan ook een logo en een certificaat is verbonden, die op zondag 8 september feestelijk overhandigd zullen worden aan de Stichting Bloemencorso.

De Nationale Inventaris wordt georganiseerd en gecoördineerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Mevrouw Ineke Strouken, directeur van het VIE, omschrijft immaterieel erfgoed ook wel als levend erfgoed: “Het zit in de harten,  hoofden en handen, maar vooral in de liefde van mensen. Het is iets dat doorgegeven wordt van generatie op generatie op generatie”.

Dat Bloemencorso Valkenswaard juist dit jaar op de nationale inventaris komt geeft het 60 jarig jubileum van het evenement extra glans. Chantal Vermeulen, voorzitter Stichting Bloemencorso Valkenswaard “Het is een erkenning voor de inzet en passie van de bouwers, de buurtschappen en de Valkenswaardse gemeenschap van toen en nu. Dat we al 60 jaar met elkaar corso maken is iets waar we heel erg trots op mogen zijn. De inschrijving op de nationale inventaris van immaterieel erfgoed onderschrijft de waarde van onze bijzondere traditie”.

Stichting Bloemencorso Valkenswaard heeft voor de erkenning een uitgebreide beschrijving moeten voorleggen over het belang van de traditie voor de gemeenschap en een erfgoedzorgplan opgesteld voor de borging van de traditie. Bloemencorso Valkenswaard heeft ervoor gekozen om de voordracht te ondersteunen met een korte film waarin ook de geschiedenis en ontwikkeling van het corso te zien is. Deze film staat ook op de website van het evenement.

Op 8 september, tijdens het Valkenswaardse Bloemencorso, zal Stichting Bloemencorso officieel het certificaat ontvangen behorend bij de inschrijving op de Nationale Inventaris van Immaterieel Erfgoed. 

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
16 december 2023 Nieuwjaarsreceptie
We nodigen al onze corsovrijwilligers uit om een toost te brengen op een nieuw corsojaar!
lees meer >
Corso logo
4 november 2023 Thema 2024: In geuren en kleuren, verhalen doorgeven
Op zaterdagmiddag presenteerde de thema commissie in De Hofnar het nieuwe thema 2024!
lees meer >
Corso logo
27 oktober 2023 Juryrapport Corso Valkenswaard 2023
Wat vond de jury van het thema/ontwerp, vakmanschap en beveling van de wagens? De tips en tops en de bijbehorende scores per wagen zijn terug te lezen in het juryrapport.
lees meer >
Corso logo
10 september 2023 Uitslagen Corso & Cultuur Festival
Buurtschap Hazestraat, met Tuin der Verbeelding de grote winnaar van de editie 2023
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Instagram LinkedIn