Corso & Cultuur Festival Valkenswaard
6 t/m 8 september 2024

Volgorde Parade 2013

29 juli 2013

 

13.30 uur: Spectaculaire opening

Ben live getuige van de uitreiking van het UNESCO certificaat van Immaterieel Erfgoed en van… dat laten we nog even een verrassing!

14.00 uur: Aanvang Parade

Koninklijke Harmonie UNA, Valkenswaard 
Drum- en Showband Adest Musica, Sassenheim  

Wagen 1: Buurtschap Kerkakkers

Beeldende kunst - Willem de Kooning

Van verstekeling tot icoon

Ontwerp buurtschap KerkakkersIn 1926 als verstekeling vertrokken naar Amerika aan boord van een Brits schip, wordt deze van oorsprong Rotterdamse kunstenaar heel groot in de Verenigde Staten. Samen met de Amerikaan Jackson Pollock wordt hij internationaal gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Abstract Expressionisme. Op veilingen over de hele wereld brengen zijn schilderijen recordbedragen op.

Wagen 2: Buurtschap Oud Dommelen

Architectuur - Piet Blom

Piet Bloms´ Stad op Stelten  

Ontwerp Buurtschap Oud DommelenPiet Blom is als architect vooral bekend van zijn kubuswoningen en zijn woningen op palen. Piet Blom was met zijn apart ogende bouwsels een unieke figuur in de Nederlandse architectuurwereld. Hij wordt tot de belangrijkste vertegenwoordigers van het Hollands Structuralisme gerekend; een stroming binnen de architectuur, die zich vooral kenmerkt door herhaling, ritme en beweging. Door deze componenten ontstaan steeds nieuwe vormen. Oud Dommelen brengt een ode aan Piet Blom en zijn Structuralisme door te spelen met vorm, kleur en beweging.

Wagen 3: Buurtschap Hazestraat

Automotive - Rob Koch

London Sydney Marathon 1968

Ontwerp buurtschap HazestraatIn 1964 werd hij aangesteld als leidinggevende van de DAF-afdeling Rallyracing, waarmee onder de kreet ‘DAF wint weer!’ diverse overwinningen in internationale rallys werden behaald. Later werd onder zijn leiding tussen 1986 en 1995 in Helmond bij het latere NedCar de Volvo 480 ontworpen en gebouwd in Born. Daarmee versloeg hij ondermeer de eigen Zweedse designafdeling van Volvo. Tevens fervent liefhebber van klassieke auto’s, met name MG.

Drumfanfare Amantius, 's-Hertogenbosch

Wagen 4: Buurtschap Wilhelmina

Muziek - Dries van Luijk (Colonel Tom Parker)

The Devil in Disguise

Ontwerp buurtschap WilhelminaGeboren in Breda emigreerde deze ondermeer oud-koetsier/stalmeester voor Van Gent & Loos, in 1929 zonder papieren naar de Verenigde Staten waar hij tussen 1955 en 1977 onder pseudoniem exclusief manager werd van één van de grootste muzikanten ter wereld, maar bleef altijd zwijgzaam over zijn achtergrond. Hij werd later uitgeroepen tot de beste en grootste manager aller tijden in de wereldwijde muziekgeschiedenis.

Wagen 5: Buurtschap Kompas

Wetenschap - Willem Kolf  

KunstNierKunst

Ontwerp buurtschap KompasHij was een Nederlandse internist die de eerste werkende kunstnier uitvond. Hij stamde uit een oud Nederlands patriciërsgeslacht, emigreerde in 1950 naar de Verenigde Staten. In 1955 verkreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. 

Hij werd vooral bekend door zijn uitvinding van de kunstnier (in 1943 in Kampen) en zijn levenslange werk aan allerlei andere kunstmatige organen, zoals een hart-longmachine in 1956 en het kunsthart in 1957.

Wagen 6: Buurtschap Reisvenne Oranje

Handel - Bram van leeuwen

Prince de Lignac, Baron du Bateau d´Or

Ontwerp buurtschap Reisvenne OranjeSuccesvol Nederlands zakenman en multimiljonair dankzij het op het juiste moment verkopen van het NTI en Lekturama aan het Vendex-concern. Was daarna eigenaar van een zeer luxe jacht met gouden tandenborstel voor zijn gasten. Was één van de weinige captains of industry die openlijk homosexueel was. Liet bij zijn overlijden ruim 219 miljoen na, waarvan ruim de helft naar een stichting met de naam van zijn gekochte titel.

Drumfanfare Beatrix, Dongen

Wagen 7: Buurtschap Leenderweg

Politiek - Justine Rutgers

Matrjoskas

Ontwerp buurtschap LeenderwegEen Nederlanders ingenieurs met avontuurlijke-romatische trekjes. Hij overleed in de Jaren zestig in Amersfoort na een leven dat hij grotendeels gewijd had aan het Communisme. Hij speelde een belangrijke rol bij de opbouw van de industrie in de Sovjet-Unie. Hij reisde over de wereld, ontmoette Lenin en landde in West-Siberie.

Wagen 8: Buurtschap Crescendo

Auteurs - Ischa Meijer 

Imaginatio Pueri

Bekend als oud-televisiepresenator maar daarnaast in zijn tijd zeer gevierd als journalist, interviewer en toneelschrijver. Schreef onthullende interviews voor ondermeer De Haagse Post, Nieuwe Revu en Vrij Nederland. Schreef ondermeer ‘interviewen voor beginners’ en de in 1983 in Berlijn succesvolle voorstelling ‘Izzy M. der sympathische Jude’.

Wagen 9: Buurtschap Dommelkant

Idealistisch - George Blake

Oost, West...

Ontwerp buurtschap DommelkantEen van de bekendste dubbelspionnen in Engeland werd geboren in Rotterdam als zoon van een Nederlandse moeder en een Turks/Joodse vader. Hij deed ervaringen op in het verzet, vluchtte naar Engeland en ging aan de slag bij de M16. Later liep hij over naar de Sovjet Unie en werd dubbelspion. Nadat hij gevangen genomen was door de Britten ontsnapte hij uit de gevangenis en vluchtte naar de andere kant van het IJzeren Gordijn. 

Wagen 10: Buurtschap Dommeldal

Uitvindingen - Peter Rijnders

Van binnen bijzonder 

Ontwerp buurtschap DommeldalAls zoon van een koffie- en tabakshandelaar stort hij zich in 1927 op de fotografie en film. Door zijn handige vindingen op dat gebied trekt hij de aandacht van Philips die hem met zijn gezin naar Eindhoven doet verhuizen. Hij is de maker van de eerst bekende Nederlandse videoclip, maar zijn werkelijke uitvinding doet hij als hij op een familiefeestje door zijn zwager, de burgemeester van Loon op Zand, gevraagd wordt om het natuurpark De Efteling aantrekkelijk te maken.

Showharmonie O.B.K., Rhenen

Wagen 11: Buurtschap Borkel en Schaft

Sport - Foekje Dillema

Opkomst en ondergang   

Ontwerp buurtschap Borkel en SchaftNa haar dood werd haar nationaal record op de 200 meter sprint als beste erkend en bood de KNAU haar verontschuldigingen aan de nabestaanden aan. Was in staat om de hegemonie van Fanny Blankers Koen te doorbreken, maar werd in de jaren vijftig ‘te mannelijk’ bevonden en ze weigerde een seksetest. Trok zich geschokt terug in Friesland, maar bleef bij de experts bekend door de imposante snelheid die ze als ‘stoomwals’ kon ontwikkelen. Uit DNA bleek recent haar vrouw-zijn.

Wagen 12: Buurtschap Graafschap

Amusement - Joop Stokkermans

Radio Nostalgica 

Ontwerp buurtschap GraafschapOp muzikaal gebied sleepte deze pianist en componist vele bijzondere onderscheidingen en prijzen in de wacht, waaronder de Prix d’Excellence, de Louis Davidsprijs en de Gouden Harp. Hij schreef liedjes voor het Songfestival en voor Jasperina de Jong, Paul de Leeuw en Rob de Nijs, Kinderen voor Kinderen, maar bijvoorbeeld ook de tune van ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’, “ti-ta-tovenaar en ‘het Wassende Water’.

Wagen 13: Buurtschap Oruva

Mode & Design - Wilhelmina Cooper

Covergirl

Ontwerp buurtschap OruvaDeze van oorsprong Culemborgse schone behoort tot de vaderlandse top uit het modellenwerk. Ze stond al 255 keer op de cover van de modetijdschrift en sierde 27 keer de omslag van Vogue.

Richtte in New York een modellenbureau op dat menig nieuw gezicht ontdekte. Faye Dunaway won een Golden Globe voor de film Gia waarin ze dit model vertolkte dat helaas al op veertigjarige leeftijd aan longkanker overleed.

Wagen 14: Buurtschap Stadsebergen

Ruimtevaart - Bart Reijnen

Galileo

Ontwerp buurtschap StadsebergenHet Leidse ruimtevaartbedrijf Dutch Space (voorheen Fokker ruimtevaart) bouwt de eerste tussentrap van de Europese Vega-raket, waarmee de startmotoren - waardoor de raket loskomt van de aarde op 40 kilometer hoogte - worden afgestoten na de lancering. Dutch Space bouwde ook een robotarm voor het ISS, zonnepanelen voor ruimtevrachtschepen en de navigatiesatelliet Galileo. Dit alles onder leiding van CEO Bart Reijnen.

Show- en Drumfanfare Sint Joris, Hoogeloon

 

Bloem
Laatste nieuws
Corso logo
4 november 2023 Thema 2024: In geuren en kleuren, verhalen doorgeven
Op zaterdagmiddag presenteerde de thema commissie in De Hofnar het nieuwe thema 2024!
lees meer >
Corso logo
27 oktober 2023 Juryrapport Corso Valkenswaard 2023
Wat vond de jury van het thema/ontwerp, vakmanschap en beveling van de wagens? De tips en tops en de bijbehorende scores per wagen zijn terug te lezen in het juryrapport.
lees meer >
Corso logo
10 september 2023 Uitslagen Corso & Cultuur Festival
Buurtschap Hazestraat, met Tuin der Verbeelding de grote winnaar van de editie 2023
lees meer >
Corso logo
10 september 2023 Publieksprijs! Wie vind jij de winnaar?
Jouw stem telt? Stemmen kan op zondag 10 september tussen 11.00 en 18.00 uur. Alle publiekstemmen worden bij elkaar opgeteld en vormen de winnaar van de Publieksprijs.
lees meer >

Meer nieuws

Flower Facebook Twitter Instagram LinkedIn